Императорска коприва



Необходими продукти
прясна коприва
императорски ориз
1-2 яйца (само белтъка)
пресен лук
сурови слънчогледови семки
магданоз


Необичайното на тази иначе тривиална пролетна супа е употребата на императорски ориз. Черните му зърна в продължение на стотици години са били достъпни само за императорите, откъде идва и името му. При варене придава тъмно лилав цвят на останалите продукти, а дълбокият му вкус е наистина великолепен. Освен екзотичен на вид, той е богат на желязо и фибри, с аромат на ядки.

Супата се приготвя бързо и лесно. В кипяща вода се слага почистената коприва (ако е много млада няма нужда да се реже), пресния лук и ориза. След около 20-тина минути се добавят белтъците, като супата се бърка непрекъснато, за да се разнесат равномерно. Още 5 минути и лилавото ястие е готово.

Гарнира се с пресен магданоз и суров слънчоглед, който да "отвори" тъмната смес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар