Храната, която лекува




За да може храната да изпълни функцията си на лекарство, е необходимо да се спазват някои основни правила при нейния прием и приготовление.

Не яж ако се чувстваш неразположен психически или физически

В такива моменти приетата храна не се обработва от организма, застоява в тялото и се превръща в отрова.

Старай се да ядеш прясно приготвена храна.
Колкото и да е трудно приложимо, опитай се да притогвяш сам своята храна. Ако не може да го съчетаеш с ежедневието си, яж само на места, които е видно, че приготвят на момента храната. Дори пресният джънк е по-добър от пакетираните псевдо-здравословни храни, наблъскани с консерванти.

Калориите са мерна единица за енергия, която няма нищо общо с човешкия организъм.
Нелепо е да превръщаш всяка хапка в калория, игнорирайки други важни фактори като енергиен заряд, цвят, емоция, нужда на тялото. По-важно е храната да носи удовлствие, отколкото статистическа информация.

Нека всички цветове са на масата ти.
Цветът на плодовете и зеленчуците определя и въздействието им при консумация. Добре е, когато консумираш цялата палтитра - така всички енергийни системи получават захранване.

Слушай гласа на тялото си.
Ако ти се яде нещо, позвои си малката радост да се поглезиш. Така няма да натрупваш излишни забрани и ще знаеш, че по всяко време може да ядеш всичко. Тялото знае повече, довери му се.

Не се доверявай на етикети
За да са в крак с модата, повечето производители слагат по окаковките си рекламни надписи от рода на здравословно и без консерванти. В същото време, съставът показва наличието на Е и други подобни добавки, които са всичко друго, но не и полезни за тялото.
Най-драстичен пример за меркантилността на търговците е подвеждащото "Препоръчва се при здравословно хранене" на опаковката на Зайо-Байо! Залъгалката на всички малки деца всъщност съдържа Е102 - съставка, забранена у Норвегия и Австрия, предизвикваща асматични присъпи и ортикрия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар